image
  • 20 Ocak 2022 Perşembe

Kunduracı göğsü toplumda en sık görülen göğüs kafesi şekil bozukluğudur ve genellikle çocukluk yaşında başlar. Ergenlik yaşında daha da belirginleşen bu hastalığın altta yatan faktörü tam olarak bilinememekle beraber suçlanan çeşitli faktörler bulunmaktadır. Erkeklerde daha sık rastlanan bu hastalığın oranı 300’de 1’dir.

 

Sağda ve solda 12 çift olan kaburgalarımız arka tarafta omurgaya tutunurken, ön tarafta iman tahtasına tutunurlar. Kaburgalarımızdan ilk 5 veya altısı direkt olarak tutunurken geriye kalanları önce birbirlerine tutunup, daha sonra iman tahtasına tutunuyorlar. Kaburgalarla iman tahtası kemiği arasında bir kıkırdak yapı bulunmaktadır ve bu kıkırdak yapı sayesinde göğüs kafesimizin esnekliği sürdürülebilmektedir.

 

Bu kıkırdak yapılar sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte bazen aşırı gelişebiliyor ve bu da iman tahtasının bazı kişilerde içeriye çökmesine (kunduracı göğsü), bazı kişilerde de dışarıya doğru çıkmasına (güvercin göğsü) sebep oluyor. Bu iki hastalığın tedavi yöntemleri benzerlik göstermektedir. 

 

Eskiden ön taraftan yapılan bir kesi ile bu kıkırdakları çıkartıyorduk, bazen de tekrar çöküntü olmasın diye içeriye metal bir bar yerleştiriyorduk. Çöküklük düzeliyordu ancak orada bir iz kalıyordu. Çok ilerlemiş deformasyonlar hariç hastaların büyük çoğunluğu kozmetik amaçlı tedavi olmaktadır. Hastaların çok azında, %1’den çok daha az bir oranda, kalp ve solunum sıkıntısı gelişmektedir.

 

Son 15 yıldır yan taraflardan küçük kesilerle, minimal invazif denilen yöntemle bu tedaviyi çok daha konforlu bir şekilde yapabilmekteyiz. Göğüs kafesindeki şekil bozukluğunun düzeltilmesine yönelik kişinin ihtiyacına göre şekil verdiğimiz titanyum çelik karışımları barları içeriye yerleştirerek göğüs kafesine uygun bir hale getiriyoruz ve ameliyattan çıktığınız andan itibaren göğüs kafesi deformasyonu tamamen düzelmiş oluyor. Yan taraflardan estetik dikiş ile yaptığımız için çok fazla iz kalmıyor. Metal bar 3 yıl kadar bir süreyle, göğüs kafesinin istediğimiz şekli aldığına emin olana kadar orada kalıyor. Sonrasında da metal barı çıkartıyoruz ve tedavimiz sonuçlanmış oluyor.

 

Son zamanlarda tüm dünyada en çok kullanılan tedavi yöntemi budur. Göğüs kafesinde çıkıklık problemi tamamen düzeldiği için tüm hastalarımız buradan memnun bir şekilde ayrılmaktadırlar.