image
  • 10 Ağustos 2020 Pazartesi

Kanser evrelemesi, hastalığın yaygınlığını öğrenmek, tedavi planı yapmak ve sağkalım ile ilgili öngörüde bulunmak için yapılır.

 

3 temel kriter değerlendirilere yapılır. Bunlar T, N, M kriterleridir.

  • “T” Durumu: Tümörün büyüklüğü, yerleşimi ve işgal ettiği dokulara göre yapılır. Buna göre T1a, T1b, T1c, T2a, T2b, T3, T4 olarak derecelendirilir.
  • “N” Durumu:  Lenf bezlerine yayılım (N1,N2,N3) değerlendirilir. 
  • “M” Durumu: Uzak bölgelere yayılması değerlendirilir (M1a, M1b, M1c).

 

TEDAVİ PLANI NEYE GÖRE BELİRLENİR ?

Hastanın genel durumu, muayene bulguları, tetkikleri ve evresi belirlendikten sonra tedavi yapılır. Her hasta için ayrı bir plan hazırlanır.

 

Evre 1 ve Evre 2’de; kalp ve akciğer rezervleri iyi olan ve operasyonu kaldırabileceği düşünülen hastalarda ilk seçenek cerrahi tedavidir. Cerrahi tedavi komplet olmalıdır (ameliyat sonrası hiç tümör kalmayacak şekilde yapılan ameliyat). Evre 2 ve üzerindeki hastalarda ameliyat sonrasında tedavide Kemoterapi eklenir. Bu evredeki ameliyat için mümkünse kapalı yöntemler (robotik, torakoskopik) tercih edilmektedir. Ancak tümör cerrahisi prensiplerinden asla ödün verilmemelidir.

 

Evre 3 ve Evre 4’de öncelikle kemoterapi ve/veya radyoterapi tercih edilir. Bu evrelerde bulunan seçilmiş hastalarda Kemoterapi/Radyoterapi uygulamasını takiben cerrahi tedavi yapılabilir.