Timus Bezi

image

“Timus Bezi” halk tarafından “Uykuluk Bezi” olarak da adlandırılır. İman tahtasının hemen arkasında, kalbin önünde bulunur. Timus Bezi küçük yaşlarda daha büyüktür, ergenlik çağına doğru giderek küçülür. Ancak bazen küçülmez ve büyük kalabilir.  

 

Normalde; vücuda karşı zarar vermeye çalışan mikroorganizmalara ya da yabancı maddelere karşı vücut antikor denilen bir silah oluşturur, Timus Bezi de bu antikorların yani savunma hücrelerinin olgunlaştığı yerdir. 

 

Bu bezden bazen tümör oluşabilir bazen de çeşitli oto-antikorlar oluşarak vücuda zarar verebilir.  

Timus Bezinden meydana gelen çeşitli hastalıklar olabilir. Bu hastalıklardan bir tanesi de “Miyasteni” dir. 

 

Bu hastalık genellikle göz kapaklarında düşme, çabuk yorulma, halsizlik gibi şikayetlerle ortaya çıkar. Bu hastalığın tanısının koyulabilmesi için bir takım antikor testleri yapılması gerekir. Bu şekilde yaklaşık 100 hastadan 90 tanesine tanı koymak mümkündür. Bazı durumlarda EMG’de istenebilir. Tüm bu işlemleri Nöroloji bölümü yapar. Burada aslında önemli olan çok fazla zaman kaybetmeden Göğüs Cerrahisi bölümüne başvurabilmektir. Miyasteni tanısı koyulduysa, Timus Bezinin alınması yararlı olabilir. Ameliyat genellikle kapalı metotlarla yapılır, yaklaşık 1 – 2 saat aralığında sürer ve ameliyat sonrası aksi bir durum olmadıkça 3 gün içinde taburcu olabilir. Hastalar genelde 1 – 6 ay arasında ameliyatın yararını görmeye başlarlar. 

 

Bir de Timus Bezinde oluşan tümör vardır. Bu tümöre de “Timoma” denir. İyi huylusu ve kötü huylusu vardır. Bu durum, çekilen tomografi ya da PET sonrası anlaşılabilir. Tümör 5 cm kadarsa ve etrafındaki dokulara çok zarar vermemişse ameliyat kapalı yöntemle yapılabilir aksi durumlarda açık ameliyat yapılarak Timus Bezi alınır.  

İLETİŞİM

RANDEVU FORMU