image
  • 10 Ağustos 2020 Pazartesi

KOAH genellikle geri dönülmez bir hastalıktır. Bunun sebebi sigara, tütün, biomass maruziyeti ve çevresel nedenler gibi etkenlerin sonlandırılmamasıdır. Biz bu etkenleri sonlandırırsak ve iyi bir tedavi alırsak bronşit tipinde de amfizem tipinde de en azından ilerlemesini durdurabiliriz. Ancak en önemlisi tütün kullanımının bırakılmasıdır.

 

Bunu yaptıktan sonra daralmış hava yollarında biriken sekresyonu (balgamı) atmayı kolaylaştırıcı, üzerine enfeksiyonun eklenmesini önleyici tedaviler yapabiliriz. Bu hastalara her kış başında yapılan grip aşısını ve bir kere yapıldığında ömür boyu koruyuculuğu olan zatürre aşısı yaptırmayı öneriyoruz. Bir de hava yollarını genişletici, akciğerin kan gaz değişimini kolaylaştırıcı ilaçlar verebiliriz. Bu şekilde KOAH’ın geri döndürülemez etkileri azaltılabilir ve hastalar çok daha konforlu bir şekilde yaşayabilirler.

 

Solunum fizyoterapisi de bir diğer rahatlatıcı tedavi yöntemidir. Bu sayade hastalar solunum kaslarını nasıl kullanacaklarını ve biriken balgamları nasıl çıkaracaklarını öğrenebilirler.

 

KOAH tedavisinin bir ucu sigarayı bırakmakla başlıyor. Sonra hava yollarının daha iyi kullanılabilmesi için verilen inhaler ilaçlar geliyor. Gerekirse balon tedavileri uygulanıyor. Ardından bronkoskopik olarak uyguladığımız valf tedavileri ve hatta akciğer nakli geliyor. 
Kısaca KOAH’ın tedavisi bir tane değil. Tedavinin şekline; hastadan hastaya, hastanın içinde bulunduğu duruma, evresine, akciğeri ne kadar etkilendiğine göre karar veriyoruz.