image
  • 18 Eylül 2020 Cuma

TV Net’te yayınlanan Gündem Özel Programı’nda Koronavirüs’te vaka ve ölüm oranlarının neden düşmediğinden, zatürre ve grip aşılarının yüzde yüz etkili olup olmadığından, koronavirüsten korunmak adına gerekli tedbirlerin doğru şekilde alınıp alınmadığından bahsettik.

 

  • Koronavirüs geçiren ve virüs sonrası ciğerlerinde hasar kalan insanların zatürre ya da grip aşısı yaptırması gerekir mi?

Zatürre özellikle 65 yaş üstü yaşlılarda ve 5 yaş altı çocuklarda daha tehlikeli seyrediyor Bu yaş gruplarına bu aşının uygulanması gerekir. Zaten çocuk yaşta yapılan aşı neredeyse ömür boyu koruyuculuğa sahiptir. Bu nedenle tekrarlanmasına ihtiyaç yoktur. Bir de akciğer kanseri geçirmiş olanların bu aşıyı yaptırmasını öneriyoruz.

 

  • Zatürre aşısı zatürreden korunmak için bir çare midir?

Zatürrenin oluşma sebepleri farklıdır. Eğer pnömokok denilen bakteriden kaynaklı bir zatürreyse aşılar yüzde yüz korunmanızı sağlayacaktır. Ama farklı sebepler varsa aynı şeyi söylemek mümkün değil. Pnömokok bir bakteridir ve zatürre aşısı bu bakteriden korunmamızı sağlar ancak zatürre aşısı da grip aşısı da koronavirüsten korumaz bunu unutmamak gerekir.

 

  • Bu hastalıkla baş edebilmek için neler yapmalıyız?

Bu konuda benim öngörüm 6-8 ay gibi bir süreye daha ihtiyacımız var.

Test sayılarının daha sıklaşması lazım. Örneğin sağlık çalışanlarına, güvenlik görevlilerine, toplu taşıma şoförlerine herhangi bir belirti olmasa bile belli aralıklarla test yapılması gerekir.

 

Maske kuralını kesinlikle ihmal etmemek gerek. Özellikle gençler maske konusunda biraz özensiz ama bu hastalık genç nüfusa da zarar veren bir hastalık bu nedenle genç nüfusu yanımıza almalı ve özendirici çalışmalar yapmalıyız.

  • Mesai saatleri mutlaka kaydırılmalı.
  • Maske kullanmayanlara mutlaka gerekli ceza verilmeli.

 

Tüm bu soruların yanıtlarına ve daha detaylı bilgiye konuk olduğum “Gündem Özel” programını izleyerek erişebilirsiniz.

Sağlıklı günler…