Hiperhidrozis (Aşırı Terleme)

image

Beynin içinde, hipotalamusun merkezinde, vücudun her noktasındaki ısı ve nem bilgisi toplanır. Toplanan bu veriler analiz edilir ve bu sayede ısı-nem dengesini korumak için vücuda gereken sinyaller gönderilir. Herhangi bir sinyalizasyon problemi meydana gelmesi durumunda vücudun ısı dengesi bozulabilir ve belirli bölgeler terleyebilir. 

 

Terleme durumunu “normal terleme” ya da  “aşırı terleme” olarak ifade etmede belirleyici ölçüt terlemenin sebebi ve miktarıdır. Örneğin, birey üstünü değiştirme ihtiyacı hissedecek kadar fazla terliyorsa, bu aşırı terlemedir. Terleme seviyesi belirlendikten sonra kaynağa yönelinir ve aşırı terleme sebepleri belirlenerek analiz edilir. Süreç neticesinde ameliyata karar verilebilir. Tedavinin hedefi, terleme sorununa kalıcı çözüm getirmektedir.
 

Aşırı Terleme Nasıl Oluşur ? Mekanizması Nedir ? 

 

Aşırı terleme durumunun altında yatan iki temel faktör bulunmaktadır. Bunların ilki duygusal aşırı terleme ve ikincisi ise yüksek ısı ve çevresel etkenlere bağlı aşırı terlemedir. Terleme, “primer” yahut “sekonder” olabilmektedir. Etmenlerin altında yatan nedenler ise çeşitlidir. 

 

Primer terlemenin belirli bir sebebi yoktur ve altta yatan bir hastalığa da rastlanmaz. Daha ziyade stresle ve duygudurum ile meydana gelmektedir. Buna karşın sekonder terleme bir probleme, daha net ifadeyle bir hastalığa bağlı olarak gelişmektedir. Çoğunlukla aşağıdaki sistemik hastalıklardan kaynaklanır:

 

  • Obezite,
  • Enfeksiyon,
  • Hormonal dengesizlikler,
  • Yüksek tiroid,
  • Şeker hastalığı,
  • Tüberküloz,
  • Menopoz.

 

aşırı terleme

 

Aşırı Terleme Tedavi Seçenekleri Nelerdir ? 

Aşırı terleme tedavisi değişkenlik gösterebilmektedir. Cerrahi ve cerrahi olmayan yöntemler bulunmaktadır. Topikal tedavilere yani deodorant, antiperspirant ve solüsyon türevi içeriklerin deriye uygulanması yöntemine çok sık başvurulmaktadır. Yoğun terlemeyi önleyen ilaçların oral yolla alınması (sistemik tedavi) ve botoks tedavisi ile de sıkça karşılaşılmaktadır. Bu tür yöntemlerin çeşitli avantajları ile birlikte çeşitli dezavantajları olduğunu eklemek gerekir. En ideal medikal yöntem uzman hekim tarafından, tetkik ve taramalar sonucunda verilecektir. Kısa sürede, kalıcı etki gösteren yöntem ise cerrahi tedavidir. Aşırı terleme problemine çözüm getiren cerrahi seçeneğin (ETS) başarı oranı yüzde 90’nın üzerindedir. 

 

Sıkça Sorulan Sorular

Normalden fazla terleme sorununa yönelik yapılan cerrahi müdahalenin adı Endoskopik Torasik Sempatikotomi (ETS)’dir. Halk arasında aşırı terleme ameliyatı olarak adlandırılmaktadır. Bu hem etkisi yoğun ve başarı oranı yüksek hem de düşük komplikasyonlu bir uygulamadır.

 

ETS terleme tedavisinde, ilk olarak terlemenin sebebi bulunur, bulgular analiz edilir. Terleme bölgesi saptanır ve ilgili alandaki sinir iletimi bloklanır. Uygulama anestezi altında, tek seansta tamamlanır.

Hastaya anestezi verildikten sonra, koltuk altı bölgeye kesi (yaklaşık 1 cm) uygulanır İşlem süresi ortalama 30-40 dakikadır. Orta ve yüksek seviye terlemesi olan, altta yatan majör hastalığı bulunmayan, vücut kitle indeksi maksimum 30 seviyesindeki kişiler ETS için uygun adaylardır. 

 

17 Mayıs 1967 tarihinde  doğdu. Lise eğitimini Kabataş Erkek Lisesi’nde ve lisans öğrenimini Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamladı. 1989 yılında üniversiteden mezun olduktan sonra, Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde önce asistan, sonra da operatör doktor olarak görev yaptı ve 2012 yılında doçent oldu. 2015-2018 yılları arasında Yedikule Hastanesinde Hastane Yöneticiliği ve Başhekimlik yaptı. 2018 yılında profesörlük unvanını aldı. 2018-2021 arasında İstinye Üniversitesi ve Liv Hospital Ulus’ta Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı olarak çalıştı. Prof. Dr. Celalettin Kocatürk, halen Medicana Ataşehir’de çalışmalarına devam etmektedir. Hastalarına en iyi çözümü en ideal yöntemler ile sağlayabilmek adına, uzmanlık alanına yönelik çalışmalarını titizlikle sürdürmektedir.

İLETİŞİM

RANDEVU FORMU