Timoma

image

Timoma, timus bezi tümörüdür. Timus bezi ise göğüs kafesinin arkasında, akciğerler arasında bulunan küçük bir organdır. Halk dilinde, “uyluk bezi” olarak da bilinmektedir. T-lenfositlerinin gelişiminde kullanılan ve “Timosin” adı verilen bir hormon salgılar. Bağışıklık sisteminin önemli bir parçası olan bu hücreler, vücudun patojenlerle savaşmasına yardımcı olur. Timoma ise nadir görülen bir kanser türüdür. Tipik olarak yavaş yavaş gelişim gösterirler. Timus bezlerinin ötesine yayılım gösterme riski düşüktür ve erken tanı yapıldığında hastaya standart kanser tedavisi uygulanır.

 

Timoma Belirtileri Nelerdir?

 

Timoma tümörleri yoğun semptom vermeden ilerleyebilmektedir. Çoğu hastada herhangi bir şikayet olmaz. Hataların yaklaşık yüzde 35’inde gözlemlenen semptomlar ise ses kısılması, göğüste ağrı hissi ve öksürüktür. Timus bezi kanseri hakkında bilinmesi gereken önemli bir unsur, timomaya çoğunlukla “miyastenia gravis”  hastalığının eşlik ettiğidir. Miyastenia Gravis’li timoma hastalarının oranı %50’lere varmaktadır.

Timoma Belirtileri - Evreleri Hakkında

 

Timoma Tümörü Evreleri 

 

Timoma tümörünün dört evresi bulunur. Birinci evre timoma, kapsül içerisindedir ve yayılım göstermemiştir. İkinci evre timomada tümör çevre yağ dokularına yayılmaya başlar. Üçüncü evre timoma tümörü vücutta yayılım göstermiştir. Kanser hücreleri nefes borusu ve akciğer gibi organlara kadar ilerlemiş olabilir. Dördüncü evre timoma tümörü ise çevre dokuların yanı sıra uzak organlara kadar yayılım göstermiş olabilmektedir.

 

Timoma Tedavisi

 

Timus bezi kanseri tedavisi cerrahi yöntemlerle yapılmaktadır. Bununla birlikte; 

  • Timoma tümörü evresi,
  • Hastanın mevcut sağlık durumu,
  • Hastanın medikal öyküsü, 
  • Farklı bir hastalığın varlığı,

gibi unsurlar tedavi sürecinde farklılıklara sebep olabilmektedir. Örneğin, timoma erken teşhis edilmişse yani 1. evre timus bezi tümörü tedavisinde hasta ameliyat edilebilmektedir. Cerrahi işlem ile doku bozukluğu olan parça çıkarılır. Timus bezi alınacaksa genellikle açık ameliyat yapılmaktadır. Operasyon açık cerrahi, kapalı metot ya da torakoskopik yöntemler ile yapılabilmektedir. İlerlemiş evredeki tümörlerin tedavisinde ameliyatın yanı sıra kemoterapi ve radyoterapi de uygulanabilmektedir. 

Şayet hastaya Myastenia gravis teşhisi konulduysa, timus bezinin alınması iyi bir seçenek olabilmektedir. Cerrahi operasyonun süresi 1 ila 2 saat arasında değişmektedir. Ameliyatın uzunluğu değişebilir. Hasta, timoma ameliyatı sonrası bir müddet hastanede gözlem altında kalır. Sağlık durumunu negatif etkileyen bir durum oluşmadığı takdirde 3-4 sonra hastaneden taburcu edilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Timus bezi, göğüs kemiği arkasında yer alan bir organdır. Hem infant dönemde hem de çocukluk döneminde bağışıklık sistemi için büyük önem arz etmektedir. İlerleyen süreçte yani ergenlikten itibaren küçülürler. Timoma ise timus bezi” tümörüdür. Bu organda gelişen tümörler iyi huylu da kötü huylu da olabilmektedir. 

 

Timoma teşhisi için ilgili alanda hizmet veren klinik ya da hastanenin göğüs cerrahisine başvurmanız gerekmektedir. Gerekli tetkikler nöroloji bölümünde yapılmaktadır.

 

İlk olarak hastanın, varsa, şikayetleri dinlenir. Göz kapağı düşüklüğü, yorgunluk ve halsizlik temel bulgular arasındadır. Tomografi ve PET taraması yapılarak tümörün varlığı ve iyi ya da kötü huylu olduğu saptanır. Hastaya antikor testleri de yapılır ve uzman hekim gerekli görürse EMG (Elektromiyografi) de isteyebilir.

 

Timus bezi kanseri, çoğunlukla 50 yaş üzerindeki bireylerde görülmektedir. Timüs bezi bebeklik ve çocukluk dönemlerinde daha büyüktür ve zamanla küçülür. Elbette, küçülmediği vakalar da mevcuttur. Düzenli kontrol, tanı ve tedavi açısından son derece önemlidir.

 

17 Mayıs 1967 tarihinde  doğdu. Lise eğitimini Kabataş Erkek Lisesi’nde ve lisans öğrenimini Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamladı. 1989 yılında üniversiteden mezun olduktan sonra, Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde önce asistan, sonra da operatör doktor olarak görev yaptı ve 2012 yılında doçent oldu. 2015-2018 yılları arasında Yedikule Hastanesinde Hastane Yöneticiliği ve Başhekimlik yaptı. 2018 yılında profesörlük unvanını aldı. 2018-2021 arasında İstinye Üniversitesi ve Liv Hospital Ulus’ta Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı olarak çalıştı. Prof. Dr. Celalettin Kocatürk, halen Medicana Ataşehir’de çalışmalarına devam etmektedir. Hastalarına en iyi çözümü en ideal yöntemler ile sağlayabilmek adına, uzmanlık alanına yönelik çalışmalarını titizlikle sürdürmektedir.

İLETİŞİM

RANDEVU FORMU